Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ: "ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ"



Υιοθετήθηκε, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης τoυ ΟΗΕ, η  Απόφαση για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις  χώρες προέλευσης»- μια απόφαση που σχετίζεται έμμεσα και με το επίκαιρο θέμα της  επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα!

 Η Απόφαση υποβάλλεται από την χώρα μας ανά 3ετία και το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα συστηματικών διαβουλεύσεων υπό την διαμεσολάβηση της Ελλάδας, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Η Απόφαση, όπως ανακοίνωσε το Υπ. Εξωτερικών,  έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.

Η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρει το ΥΠΕΞ, ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο αυτές διαστάσεις της απόφασης κρίνονται ως ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες, καθώς η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ γνωστή είναι η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Ειδική μνεία  γίνεται στην Απόφαση - τονίζεται- για την «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας», η οποία καλεί τα κράτη-μέλη σε κινητοποίηση για επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS.

Η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, θα βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θα συνεχίσει να προωθεί ανάλογες πρωτοβουλίες.

Τι απαντά στον Μπαλτά στενός συνεργάτης της Μελίνας

Στο μεταξύ αίσθηση έχει κάνει  η σκληρή απάντηση που έδωσε στον Υπουργό Πολιτισμού, ο τ. Γενικός Γραμματέας του Υπ Πολιτισμού κ Γιώργος Θωμάς, στενός συνεργάτης της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, για όσα ο κ Μπαλτάς είπε σε επιτροπή της Βουλής περί ''Ελγινείων'' και περί δήθεν αδύναμων ελληνικών νομικών επιχειρημάτων .

Με άρθρο του στο PRONEWS.GR, ο δικηγόρος και τ. βουλευτής κ Γ. Θωμάς,αφού  επικρίνει τον κ Μπαλτά για την λέξη ''Ελγίνεια'' που χρησιμοποίησε,  συνεχίζει: <<Η αποχή από την ενασχόληση με το θέμα ( σ.σ.των Μαρμάρων του Παρθενώνα) , έστω και σε επίπεδο ενημέρωσης, τον οδήγησε στο δεύτερο τραγικό διπλωματικό λάθος :Να μπει σε μια συζήτηση περί δικαστικής διεκδίκησης, όπως ανοήτως είχε μπει για λόγους επικοινωνιακούς πιστεύω η Ν.Δ., και να οδηγηθεί στην διατύπωση δημόσια μιας άστοχης κυβερνητικής, άρα και εθνικής θέσης, ότι τα επιχειρήματα μας για την διεκδίκηση είναι αδύναμα και σε μια δικαστική διαδικασία θα είμαστε χαμένοι !!!   

Φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι του Βρετανικού Μουσείου δεν θα περίμεναν καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο !!!!! >>, γράφει ο κ Θωμάς. <<Προφανώς, προσθέτει, ο κ. Μπαλτάς λόγω μη ενασχόλησης με το θέμα, αγνοεί ότι μια από τις απαντήσεις που έδιναν τα πρώτα χρόνια στην Μελίνα οι αρμόδιοι του Βρετανικού Μουσείου, ήταν « να προσφύγετε στα δικαστήρια»>>.

Και καταλήγει ο κ. Γ. Θωμάς:<<Η Ελλάδα όμως από την πρώτη στιγμή επέλεξε τον δρόμο της ΟΥΝΕΣΚΟ και  των διεθνών πολιτιστικών οργανισμών και όχι τις δικαστικές αίθουσες. Η επιλογή αυτή δεν έγινε λόγω αδύναμων επιχειρημάτων, όπως παραδέχτηκε ο κ. Μπαλτάς, άλλα ακριβώς λόγω της φύσης του αντικειμένου και της ιδιαιτερότητας του βίαιου ακρωτηριασμού ενός μνημείου που υφίσταται ως σύνολο.

Η θέση της Ελλάδος είναι και οφείλει να είναι ότι, οι  πολιτισμένες χώρες, έχουν υποχρέωση με διμερείς σχέσεις να αποκαθιστούν τα ακρωτηριασμένα μνημεία τους.Είναι θέμα αποκατάστασης της ιστορίας.

Η Μελίνα σε ομιλία της στην Οξφόρδη το 1986 είχε πει: «Αυτά τα γλυπτά είναι η ουσία της Ελληνικότητας μας», και η Ελληνικότητα μας κ. Μπαλτά δεν ζυγιάζεται με νομικά επιχειρήματα, ούτε η προστασία της είναι ζαριά που ρίχνουμε, όπως είπατε στην προσπάθεια σας να διορθώσετε το πρώτο λάθος σας.   Αυτό αν δεν μπορεί κάποιος να το κατανοήσει, τότε απλά δεν μπορεί να υπηρετεί τον πολιτισμό>>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters