Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Αυτό είναι ένα έγκλημα εναντίον του 1,5 εκατ. ανέργων - Η Ελλάδα θεατής στο ευρωπαϊκό «πάρτι» του 1.14 τρις ευρώ

Μαντικίδης Τάσος 
Ο νέος επενδυτικός χάρτης στην εποχή του «τυπώματος χρήματος» της ΕΚΤ
Το «τύπωμα χρήματος» συνολικά 1,14 τρισ. ευρώ από την ΕΚΤ έχει μεταβάλει τον επενδυτικό χάρτη στη γηραιά ήπειρο, καθώς έχει στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν στο επίκεντρο λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης αλλά τώρα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια, προς την Ευρώπη όπου η ΕΚΤ άρχισε τον Μάρτιο τις αγορές κρατικών ομολόγων.Προς απόλυτη ισοτιμία ευρώ - δολαρίου

Το αδύναμο ευρώ με την απόλυτη ισοτιμία του ως προς το δολάριο να θεωρείται θέμα χρόνου, ενισχύει την ανάπτυξη αλλά και τις ροές κεφαλαίων προς την ευρωζώνη, με τα χρηματιστήρια να σημειώνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ και τη ζήτηση για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα να έχει εκτιναχθεί οδηγώντας τις αποδόσεις τους (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Καθώς όλο και περισσότερα ομόλογα προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις, που σημαίνει ότι οι πιστωτές πληρώνουν για να... δανείσουν χρήματα στα κράτη, οι επενδυτές εξαναγκάζονται σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις όπως οι μετοχές. Το «τύπωμα χρήματος» θεωρείται εξάλλου ότι απομακρύνει μεγάλο μέρος από τον κίνδυνο στην αγορά, όπως π.χ. μία αρνητική τροπή στο «ελληνικό πρόβλημα».
Φυσικά, στο πάρτι των αποδόσεων δεν συμμετέχει η Ελλάδα, καθώς οι μεν ελληνικές μετοχές με βάση τους δείκτες της MSCI σημειώνουν σε όρους δολαρίου τη χειρότερη απόδοση εφέτος στον κόσμο, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στο ζενίθ (δηλαδή οι τιμές τους υποχωρούν). Για τους διεθνείς επενδυτές εξάλλου οι κίνδυνοι από μία ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από το ευρώ είναι σαφώς περιορισμένοι σε σχέση με το 2012. «Ελπίζω ακόμη ότι η λογική θα επιστρέψει στην ελληνική πολιτική. Αλλά εάν όχι, η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να χαράξει μια γραμμή στην άμμο και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βγάλει το συμπέρασμα, να ρωτήσει τον κόσμο και να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες» ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank AG.
«Τα αποτελέσματα του διευρυμένου προγράμματος αγοράς τίτλων για τις αγορές θα είναι πολυδιάστατα και συνιστούν έναν μόνο από τους πολλούς παράγοντες που θα στηρίξουν τις καλύτερες προοπτικές για τους επενδυτές εφέτος. Οι μεγάλης κλίμακας αγορές τίτλων από την ΕΚΤ διαμορφώνουν μια διαφορετική δυναμική στην αγορά: ασκούν καθοδική πίεση στο ευρώ, αναγκάζουν τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε τίτλους με μεγαλύτερο κίνδυνο και στηρίζουν μια πιο ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική» αναφέρει ο David Stubbs, Global Market Strategist της J.P. Morgan Asset Management για τη Βρετανία και την Ευρώπη.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα διατηρήσουν σταθερή τη στάση των επενδυτών και λογικά θα οδηγήσουν τις τιμές των ομολόγων σε άνοδο, μειώνοντας κατά συνέπεια την απόδοσή τους. Η ένδειξη της επιτυχίας του προγράμματος θα μπορούσε πάντως παραδόξως να είναι η υψηλότερη και όχι η χαμηλότερη απόδοση των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για να επενδύσουν σε ένα μέλλον όπου θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος.
Οποια κι αν είναι η εξέλιξη με την απόδοση των κρατικών ομολόγων, φαίνεται μάλλον βέβαιο ότι οι άλλες κατηγορίες τίτλων θα ωφεληθούν από την «επίδραση εξισορρόπησης του χαρτοφυλακίου», όπου οι επενδυτές που πώλησαν τα ομόλογά τους στην ΕΚΤ στρέφονται αλλού και αγοράζουν άλλους τίτλους.
Οι μετοχές είναι μία από αυτές τις κατηγορίες τίτλων που λογικά θα ωφεληθούν. Κατά τρόπο άμεσο, καθώς οι επενδυτές πωλούν κρατικά ομόλογα και αγοράζουν μετοχές, αλλά και κατά τρόπο έμμεσο, καθώς οι εισηγμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται τη ζήτηση για εταιρικά ομόλογα και προβαίνουν σε νέες εκδόσεις με χαμηλά επιτόκια. Ο έμμεσος τρόπος είναι ενδεχομένως ο σημαντικότερος των δύο, αναφέρει η J.P. Morgan Asset Management, καθώς οι περισσότεροι πωλητές κρατικών ομολόγων θα είναι διαχειριστές σταθερού εισοδήματος που δεν μπορούν να αγοράσουν μετοχές στο πλαίσιο της εντολής που τους έχει δοθεί. Σε περίπτωση που αρκετές εταιρείες προβούν σε αυτές τις συναλλαγές αρμπιτράζ, είναι πιθανό αυτό να λειτουργήσει ως ενισχυτικός παράγοντας και να ωθήσει τις μετοχές υψηλότερα.

Οι επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης
Ωστόσο, μια ακόμη σημαντικότερη συνέπεια της ποσοτικής χαλάρωσης είναι η επίδραση που μπορεί να έχει συμπιέζοντας την αξία του ευρώ. Η φθίνουσα πορεία του ευρώ λογικά θα ενισχύσει την αξία των κερδών για τις μετοχές εκτός της περιοχής του ενιαίου νομίσματος. Σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος της ενέργειας, το πιο χαλαρό καθεστώς για τις πιστώσεις, τη βελτίωση της ζήτησης για δάνεια και τη μειωμένη δημοσιονομική συρρίκνωση, το ασθενέστερο νόμισμα δημιουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους ευρωπαϊκούς τίτλους που ενέχουν κίνδυνο.
 
 
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2015/03/15-114.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters