Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ



Η τροφή δε μας δίνει μόνο τη δυνατότητα να ζήσουμε, να εργαστούμε, να φέρουμε στον κόσμο απογόνους, αλλά η επίδρασή τους είναι πιό βαθιά.

Ο Αλέξης Καρέλ, φυσιολόγος, σπουδαίος γιατρός και μεγάλος ανθρωπιστής, βραβείο Νόμπελ ιατρικής, εξετάζοντας με το πείραμα και την παρατήρηση, την επίδραση που έχει η τροφή στη ζωή και την υγεία, κατέληξε στην εξής διαπίστωση. «Απ’ το είδος της τροφής που τρώμε, εξαρτάται απόλυτα το σώμα μας, οι φυσιολογικές και πνευματικές λειτουργίες, η ψυχική μας διάθεση, η υγεία μας, η ικανότητά μας να συμβάλουμε στη βελτίωση η την καταστροφή της ζωής και η μοίρα μας».

Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης αναγνωρίζοντας κι αυτός το σπουδαιότατο ρόλο της τροφής στην υγεία είπε αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια:
«Ιατρική εύρηται επί τη του ανθρώπου υγείη τε και σωτήριη και τροφή και αλλαγή εκείνης της διαίτης έξης οι πόνοι νουσοι και θάνατοι εγίνοντο».

Δηλαδη ιατρική δεν είναι τίποτε άλλο παρά αλλαγή της δίαιτας εκείνης που προκαλεί πόνους αρρώστιες και θανάτους.

Μετά απ’ αυτές τις βαρυσήμαντες διαπιστώσεις ο καθένας μας έχει χρέος να ερευνήσει καλά αυτό το θέμα, για νάναι σε θέση να ικανοποιεί σωστά την ανάγκη της διατροφής του, ώστε να εξασφαλίσει στη ζωή του όσο ζει, την πολυπόθητη υγεία.

ΕΙΔΗ ΤΡΟΦΩΝ

Όλες οι τροφές που τρώμε διαιρούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1. Στις φυτικές, που περιλαμβάνουν όλες τις τροφές που προέρχονται απ’ το φυτικό βασίλειο, δηλαδή δημητριακά (στάρι, ρύζι, κ.λ.π.) όσπρια, ξηροί καρποί, λαχανικά, φρούτα κ.λ.π. και,
2. Στις ζωικές τροφές που περιλαμβάνουν το κρέας των ζώων, των πτηνών και τα ψάρια. Τα προϊόντα των ζώων δηλαδή γάλα, τυρί, γιαούρτι, αυγά κ.λ.π.

Γιά να ξέρουμε τι τρώμε όταν τρώμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι συστατικά περιέχει κάθε τροφή και τι ανάγκες έχει ο οργανισμός μας απ’ αυτά τα συστατικά.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

Τα συστατικά που περιέχουν οι τροφές φυτικές και ζωικές είναι τα εξής:


1. Το νερό.
2. Οι πρωτεΐνες ή το λεύκωμα (πρόκειται για το ίδιο συστατικό το οποίο έχει δύο ονόματα, πρωτεΐνες - λεύκωμα).
3. Το λίπος και
4. Οι υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν το άμυλο και το ζάχαρο.

* Βλέπε στο βιβλίο του «Ο άνθρωπος αυτός ο άγνωστος»

Μέσα σ’ αυτά τα συστατικά υπάρχουν οι αόρατες, οι παντοδύναμες βιταμίνες και τα πολύτιμα μεταλλικά άλατα. Αυτά είναι όλα κι όλα (4 τον αριθμό πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος, νερό) τα συστατικά των τροφών τα οποία δεν είναι δύσκολα να τα γνωρίζουμε και να τα θυμόμαστε. Το λίπος και τους υδατάνθρακες χρησιμοποιεί ο οργανισμός για καύσιμη ύλη, για παραγωγή ενέργειας, κίνηση εργασία, κλπ. Το δε λεύκωμα για την αύξηση και αναπαραγωγή των φθαρμένων κυττάρων του.

Από άποψη θερμίδων τα συστατικά αυτά αποδίδουν στον οργανισμό τις εξής ποσότητες θερμίδων:


1 γραμμάριο λευκώματος 4 θερμίδες

1 γραμμάριο υδατάνθρακες 4 θερμίδες

και 1 γραμμάτιο λίπους 9 θερμίδες.

Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη τις έξης περίπου ποσότητες το 24ωρο (υπολογίζουμε τις ανάγκες αυτές ανάλογα με το βάρος του σώματος μας). Κάθε κιλό απ’ το βάρος μας έχει ανάγκη από μισό περίπου γραμμάριο λεύκωμα, ένα γραμ. λίπος και 6 γραμ. υδατάνθρακες. Ένας άνθρωπος π.χ. 70 κιλών έχει ανάγκη κάθε μέρα από 35 γραμμ. λεύκωμα 70 γραμ λίπος και 420 γραμ. υδατάνθρακες. Τα συστατικά αυτά αθροιζόμενα αποδίδουν στον οργανισμό 2.500 θερμίδες περίπου.

Οι αναγκαίες ποσότητες δεν είναι ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Αυξομειώνονται ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, την ιδιοσυγκρασία, την εργασία, το κλίμα κλπ. Για να διαλέξουμε τις καλύτερες τροφές, πρέπει να γνωρίζουμε το περιεχόμενό τους.

Στο πίνακα που ακολουθεί, αναλύονται τα συστατικά που περιέχουν οι κυριότερες φυτικές και ζωικές τροφές. Τα ίδια περίπου συστατικά έχουν και οι άλλες όμοιες τροφές που δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες. Για να καταλάβουμε ποιές είναι οι ωφελιμότερες τροφές, χρειάζεται να μελετήσουμε τα στοιχεία των πινάκων και να συγκρίνουμε μεταξύ τους τις τροφές. Αν τους προσπεράσουμε με μια ματιά δεν θα γνωρίζουμε την αξία που έχει κάθε τροφή και την αξία της σε σύγκριση με τις άλλες τροφές.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Ας πάρουμε τις κυριότερες τροφές που τρώμε σήμερα, δηλαδή από τις ζωικές το κρέας, το ψάρι το γάλα και τ’ αυγά και από τις φυσικές το στάρι, το ρύζι, τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς. Ας δούμε τι συστατικά περιέχει η κάθε μια απ’ αυτές τις τροφές. Ο υπολογισμός γίνεται με μια ποσότητα 100 γραμμαρίων (εκατοστιαία σύνθεση %).
Ας ξεκινήσουμε πρώτα απ’ το λεύκωμα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΖΩΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ

Τα διάφορα κρέατα περιέχουν από 18-24%, το ψάρι 16%, το γάλα 5%, τ’ αυγά 13% (χάρι ευκολίας στρογγυλοποιούμε τους αριθμούς).
Από τις φυτικές τροφές το στάρι, περιέχει 12%, το ρύζι 8%, τα όσπρια από 24-35% οι ξηροί καρποί από 15-30%. Από τους αριθμούς αυτούς βλέπουμε ότι η πλάστιγγα γέρνει προς τις φυτικές τροφές. Στ’ άλλα συστατικά, όπως θα δούμε πιό κάτω, η περιοχή των φυτικών τροφών είναι πιο αισθητή. Το λεπτό σημείο όμως απ’ το οποίο κρίνεται γενικότερα το θέμα της επιλογής μεταξύ ζωικών και φυτικών τροφών δεν είναι η ποσότητα του λευκώματος που περιέχουν, αλλά η ποιότητα.

ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΖΩΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι ειδικοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι πρωτεΐνες των φυτικών τροφών δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ανθρώπου, γιατί στερούνται ορισμένα απ’ τα απαραίτητα αμινοξέα. (Τα αμινοξέα χαρακτηρίζουν την ποιότητα των πρωτεϊνών.)

Τα είδη των αμινοξέων είναι πάρα πολλά. Τα περισσότερα έχει την ικανότητα να τα φτιάχνει η να τα μετασχηματίζει μόνος του ο οργανισμός μας.
Υπάρχουν όμως ορισμένα αμινοξέα (10 τον αριθμό τα εξής: Η Αργινίνη, η Ιστιδίνη, Η Ισολευκίνη, η Λεύκινη, η Λυσίνη ή Μεθε- ωνίνη, η Φενιλανίνη, η Θρεονίνη, η Τρυπτοφάνη και η Βαλίνη) τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός μας. Τ’ αμινοξέα αυτά πρέπει να τα πάρουμε έτοιμα απ’ τις πρωτεΐνες των τροφών που τρώμε. Παλαιότερα πίστευαν οι ειδικοί ότι τα 10 αυτά αμινοξέα υπάρχουν συγκεντρωμένα μόνο στις πρωτεΐνες των ζωικών τροφών (κρέας, ψάρι, γάλα, κ.λ.π.) ενώ απ’ τις πρωτεΐνες των φυτικών τροφών λείπουν ορισμένα αμινοξέα. Γι αυτό συνιστούσαν ότι πρέπει να τρώμε απαραίτητα ζωικές τροφές. Βάσει των απόψεων αυτών, οι ζωικές πρωτεΐνες συγκρινόμενες με τις φυτικές, θεωρούνταν ανώτερης βιολογικής αξίας. Οι απόψεις όμως αυτές αποδείχτηκαν λανθασμένες και αναθεωρήθηκαν.

Νεώτερες έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι οι φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν και τα 10 απαραίτητα αμινοξέα. Τις έρευνες αυτές τις έκαναν εκτός των άλλων ερευνητών και το Ανώτατο Βρετανικό Συμβούλιο υγείας, τις οποίες δημοσίευσε το 1960 στο επιστημονικό περιοδικό που εκδίδει (Αριθμ τεύχους 297) και η παγκόσμια οργάνωση υγείας τις οποίες δημοσίευσε και αυτή στο 301 τεύχος του περιοδικού της.

Με βάση τ’ αποτελέσματα αυτά δημοσιεύουμε πιό κάτω ένα πίνακα στον οποίο αναλύονται τα αμινοξέα που περιέχει το λεύκωμα των κυριοτέρων φυτικών και ζωικών τροφών.

Η προσεκτική μελέτη των στοιχείων που περιέχει ο παραπάνω πίνακας αποδεικνύει ότι το φυτικό λεύκωμα σε σύγκριση με το ζωικό δεν υστερεί καθόλου στα 10 απαραίτητα αμινοξέα. Απ’ τους αριθμούς που περιλαμβάνει ο πίνακας φαίνεται επίσης ότι σε ορισμένα αμινοξέα υπερτερούν οι φυτικές τροφές και σε ορισμένα άλλα οι ζωικές. Κατά μέσο όρο όμως φυτικές και ζωικές τροφές περιέχουν την (δια περίπου ποσότητα αμινοξέων. Οι διαφορές που παρατηρούνται στην ποσότητα αμινοξέων που περιέχουν οι φυτικές και ζωικές τροφές θεωρούνται φυσιολογικές δεν είναι δυνατόν να συμπέσουν όλες οι τροφές να έχουν τον ίδιο αριθμό την ίδια ποσότητα αμινοξέων. Το συμπέρασμα που βγαίνει απ’ τη σύγκριση του ζωικού με το φυτικό λεύκωμα με βάση τις χημικές αναλύσεις είναι ότι το φυτικό λεύκωμα είναι ισότιμο δηλαδή έχει την ίδια βιολογική αξία με το ζωικό λεύκωμα. Και ενώ αυτή είναι η αλήθεια στη πράξη υποστηρίζονται και διαδίδονται οι εξής λανθασμένες απόψεις:

1) Ότι το λεύκωμα των φυτικών τροφών δεν καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες γιατί στερείται τελείως μερικά απ’ τα 10 απαραίτητα αμινοξέα. Η άποψη αυτή όπως αποδεικνύεται απ’ τη μελέτη του παρά πάνω πίνακα είναι τελείως εσφαλμένη διότι οι φυτικές τροφές περιέχουν και τα 10 απαραίτητα αμινοξέα. Τη λανθασμένη αυτή άποψη που είναι πάρα πολύ διαδεδομένη την υποστηρίζουν φαίνεται όσοι δεν έχουν ενημερωθεί με τις νέες έρευνες τους νέους πίνακες και τα σωστά στοιχεία.

2) Ότι, Ναι μεν οι φυτικές περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά όχι όμως σε επαρκή ποσότητα. Η μελέτη των στοιχείων του παρά πάνω πίνακα δεν επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη όπως και η προηγούμενη.
3) Ότι για να πάρει ο οργανισμός μας το αναγκαίο λεύκωμα απ’ τις φυτικές τροφές πρέπει να φάμε μεγάλες ποσότητες τις οποίες δεν χωράει το στομάχι μας. Αυτό ισχύει μόνο για τα χόρτα. Αντίθετα τα Δημητριακά και τα όσπρια και οι ξηροί καρποί που πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας περιέχουν ίση και περισσότερη ποσότητα λευκώματος με τις ζωικές τροφές και μάλιστα χωρίς κόκκαλα! Οπότε δεν χρειάζεαι να τρώμε μεγάλες ποσότητες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυτικές τροφές, εκτός απ’ το λεύκωμα, περιέχουν ακόμη σε πλήρη αρμονική αναλογία και όλα τα άλλα συστατικά που χρειαζόμαστε: υδατάνθρακες, λίπος, κυταρίνη, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, ενώ οι ζωικές τροφές δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες και κυτταρίνη, ουσίες που είναι απαραίτητες στον οργανισμό μας. Επί πλέον περιέχουν τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες για την υγεία μας.

Με τη σύγκριση των ζωικών και φυτικών λευκωμάτων έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα και ο διαιτολόγος Δ. Ελευθεριάδης ο οποίος έχει κάνει μια έρευνα και έχει γράψει κι ένα σχετικό βιβλίο με τίτλο «ΕΠΙΜΑΧΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ».

Απ’ το βιβλίο αυτό μεταφέρουμε τις απόψεις ορισμένων διαπρεπών ειδικών επιστημόνων (φυσιολόγων, βιολόγων, διαιτολόγων) διεθνούς κύρους, οι οποίοι κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

Ο RUBNER
Η επάρκεια κι η ανεπάρκεια της διατροφής μας δεν εξαρτάται από το αν τρώμε η δεν τρώμε κρέας. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει σε διαρκή υγεία χωρίς κρέας και άλλες ζωικές τροφές. Το κρέας το τρώνε πολλοί για τη διατήρηση και αύξηση των δυναμεών τους. Αυτό είναι εντελώς αστήρικτο και λανθασμένο γιατί με την απόδοση δυνάμεων καμία σχέση δεν έχουν τα λευκώματα και ιδιαίτερα το κρέας.»

Ο V. NOORDEN
«Δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να περιέχει η τροφή του ανθρώπου ζωικό λεύκωμα σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του και όποιεσδήποτε και αν είναι οι ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσει. Είναι σχεδόν πάντοτε όρθή η άποψη ότι όταν πάρουμε τις αναγκαίες θερμίδες θα πάρουμε ταυτόχρονα και το αναγκαίο λεύκωμα (όταν φροντίσουμε για τις θερμίδες το λεύκωμα θα φροντίσει για τον εαυτό του.)

Η γιατρός Άννα Κατσίγρα στο βιβλίο της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» γράφει:

«Τα πλήρη λευκώματα είναι απολύτως της ίδιας αξίας είτε ζωικής προέλευσης είναι, είτε φυτικής. Πλήρες πυτιρούχο ψωμί που τρώγεται μαζί μ’ ένα λαχανικό ή φρούτο είναι μιά τέλεια τροφή που ικανοποιεί τις ανάγκες μας σε λευκώματα. Αν πράγματι το κρέας ήταν απαραίτητο στην υγεία και τη δημιουργία πολιτισμού όπως πιστεύουν μερικοί, δυσάρεστα, πολύ δυσάρεστα θα ήταν τ’ αποτελέσματα για μας τους Έλληνες γιατί η Ελλάδα ούτε είχε ούτε έχει ούτε θα έχει καλής ποιότητας κρέας σε τιμή προσιτή στο λαό.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας ο Πλάτων που έβαλαν τα θεμέλια του αληθινού πολιτισμού ήσαν φυτοφάγοι.

Επίσης η κ. Κατσίγρα στο ίδιο βιβλίο που αναφέραμε παρά πάνω αναφέρει και τα εξής:

«Ένας άλλος καθηγητής φυσιολογίας, στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, σ’ ένα υπόμνημα του μεταξύ των άλλων γράφει και τα εξής:

Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι η κατανάλωση κρέατος αυξάνει με την αύξηση του πλούτου. Η συχνή καθημερινή χρήση του κρέατος θεωρείται καλοπέραση που τη ζηλεύουν και οι πτωχοί. Εδώ υπάρχει μιά αξιοθρήνητη αντίληψη που πρέπει οι υπεύθυνοι να τη καταπολεμήσουν με όλα τα μέσα. Εάν, όπως συχνά γράφεται, το κρέας είναι η τροφή των πλουσίων, θα μπορούσε κανείς τότε να προσθέσει: τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς. Γιατί η αφθονία κρέατος κάθε άλλο παρά πλεονέκτημα είναι.»
Αυτά όλα τα στοιχεία πιστεύουμε ότι είναι αρκετά για να καταλάβει και να εκτιμήσει κάποιος την αξία των φυτικών και των ζωικών λευκωμάτων.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια σχετικά με τις πρωτεΐνες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσαμε για να χυθεί περισσότερο φως σ’ αυτό το θέμα το οποίο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή του είδους της τροφής. Παρ’ όλη την απλότητα που έχει αυτό το θέμα στη πράξη η αλήθεια εξακολουθεί να παραποιείται. Τα περισσότερα επιστημονικά βιβλία χωρίς πίνακες χωρίς να κάνουν καμιά ανάλυση αναφέρουν ότι το φυτικό λεύκωμα δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες μας. Επίσης όλοι οι γιατροί έχουν διδαχτεί και οι υποψήφιοι γιατροί διδάσκονται ακόμη ότι οι φυτικές πρωτεΐνες στερούνται ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα, επομένως είναι φυσικό όταν τους ρωτάμε ανάλογες να είναι και οι απαντήσεις τους.

Μετά απ’ αυτή τη συσκότιση και τη παραποίηση της αλήθειας που γίνεται σ’ αυτό το θέμα τι να κάνει ένας απλός άνθρωπος ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει για να βρεί την αλήθεια; Ασφαλώς θα το ρίξει στην κρεοφαγία. Έτσι σιγά - σιγά ο κόσμος αναγκάστηκε να γίνει μανιώδης φίλος της κρεοφαγίας με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της ψυχικής και σωματικής υγείας του.

Καιρός όμως είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος όλη την αλήθεια και ν’ απαλλαγεί από τη βάρβαρη και αρρωστογεννήτρα αυτή συνήθεια.


Πηγή: http://www.awakengr.com/2015/02/blog-post_52.html#ixzz3QXW2ed8y
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters