Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο πνιγμένος πιάνεται απ’ τον… εκλογικό νόμο

Αν και ο Σαμαράς είναι διστακτικός, ο Βενιζέλος επιμένει. Ποιες αλλαγές συζητιούνται και τι συνέπειες θα έχουν αυτές στο πολιτικό σκηνικό.
    
Η προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγ. Βενιζέλο στο μέγαρο Μαξίμου έφερε στο προσκήνιο αυτό που μαγειρεύεται εδώ και καιρό στα πολιτικά παρασκήνια. Η κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένθερμο υποστηρικτή μιας τέτοιας εξέλιξης και τον πρωθυπουργό διστακτικό. Το πλαίσιο των ενδεχόμενων αλλαγών αφορά...
την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, που το ισχύον εκλογικό σύστημα δίνει στο πρώτο κόμμα, με ταυτόχρονη κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Οι εκλογολόγοι λένε πως, αν ψηφιστούν αυτές οι αλλαγές, το εκλογικό σύστημα που θα προκύψει -αν δεν είναι- θα πλησιάζει κατά πολύ την απλή αναλογική.
Οι προαναφερόμενες τροποποιήσεις προκαλούν τις εξής μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό: Στερούν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να κερδίσει την αυτοδυναμία, αφού αυτός θα χρειάζεται ένα ποσοστό που, αν δεν υπερβαίνει, τουλάχιστον θα πρέπει να πλησιάζει το 50% του εκλογικού σώματος. Διασώζουν κοινοβουλευτικά όλα τα μικρά κόμματα, αφού η είσοδος στη Βουλή θα είναι δυνατή με ποσοστό 1% ή κάτι περισσότερο. Η αδυναμία αυτοδυναμίας και η εκ των προτέρων διασφάλιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των μικρών κομμάτων σταματούν τη διαρροή ψηφοφόρων τους προς άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και κυρίως προς το κόμμα του κ. Τσίπρα. Το κοινοβουλευτικό πολιτικό πεδίο γίνεται πολύμορφο και πολυκομματικό σε τέτοιο σημείο που δεν υπήρξε ποτέ στην κοινοβουλευτική ζωή αυτής της χώρας.
Οι θιασώτες των αλλαγών στην εκλογική νομοθεσία πιστεύουν -και όχι αβάσιμα- ότι με αυτή την τακτική κίνηση στριμώχνουν την αξιωματική αντιπολίτευση στη γωνία και από πολλές πλευρές. Για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές, βάσει του Συντάγματος θα πρέπει να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Αλλιώς η εφαρμογή του μετατίθεται για τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο μαγικός αριθμός των 180 θεωρείται εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση, καθώς μαζί της, υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών και του 3%, υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν και τα μικρότερα κόμματα. Θεωρείται, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο πως υπέρ αυτών των αλλαγών θα ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει διακηρυγμένη θέση υπέρ της απλής αναλογικής κι έχει δεσμευτεί πως θα καταργήσει το μπόνους των 50 εδρών. Οπότε για ό,τι επακολουθήσει θα είναι όλοι συνυπεύθυνοι. Αλλά τι θα επακολουθήσει;
Μια τέτοια αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία καθιστά βέβαιο ότι η χώρα θα περιέλθει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Με όλα τα άλλα κόμματα -πλην Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ- να κινούνται σε ποσοστά από 10% και κάτω, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα απαιτεί -πράγμα αδύνατο- τη συμφωνία πάρα πολλών ετερογενών και ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων. Η εν λόγω αλλαγή καθιστά εξαιρετικά δύσκολη -στην υποθετική περίπτωση που πολιτικά ήταν δυνατή- ακόμη και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- Ν.Δ. Οι εκλογομάγειροι αυτό το ξέρουν. Και γι’ αυτόν τον λόγο στο τραπέζι έχουν πέσει λύσεις -όπως αυτή της Ιταλίας- μαζί με τις προαναφερόμενες αλλαγές να υπάρξει και μία ακόμη που να προβλέπει ότι αν ένα κόμμα πιάσει π.χ. πάνω από 37 ή 40% παίρνει αυτόματα και την αυτοδυναμία. Μ’ αυτόν τον τρόπο το μπόνους των 50 -μπορεί λιγότερων, μπορεί και περισσότερων- εδρών και οι εκλογικοί εκβιασμοί των ψηφοφόρων βγαίνουν από την πόρτα και μπαίνουν από το παράθυρο. Εν τέλει τι αποδεικνύει όλο αυτό το μαγείρεμα; Αποδεικνύει πως η κυβέρνηση βρίσκεται στη θέση του πνιγμένου που προσπαθεί να πιαστεί από τα μαλλιά του.

Γ.Π
. από efsyn μέσω nonews-news
http://greki-gr.blogspot.gr/2014/09/blog-post_238.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters