Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Σε δύσκολη θέση ο Ομπάμα καλεί τον Πούτιν να λογικευθεί – Απαιτεί εκεχειρία στη Γάζα



Ως απάντηση στις δηλώσεις από τη Μόσχα, ότι ουκρανικό μαχητικό αεροπλάνο πετούσε κοντά στο μοιραίο αεροπλάνο των Αερογραμμών της Μαλαισίας, οι Αμερικανοί διαρρέουν ότι βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να επιβεβαιώσουν ότι τη στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου μαζί με τους αυτονομιστές βρίσκονταν Ρώσοι αξιωματικοί.

Βασικά, υποστηρίζουν ότι οι αυτονομιστές δεν είχαν την απαιτούμενη εκπαίδευση για να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα με τα οποία τους προμήθευσε η Μόσχα. Και αφήνεται να εννοηθεί ότι οι χειριστές ήταν Ρώσοι, όχι αυτονομιστές. Επίσης υποστηρίζουν ότι έχουν φωτογραφικό και άλλο υλικό, που αποδεικνύει ότι η Μόσχα έστειλε πυραύλους και άλλο πολεμικό υλικό στους αυτονομιστές τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα σε νέο διάγγελμά του στον αμερικανικό λαό ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βοηθήσει και να πείσει τους αυτονομιστές να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα για την ανεύρεση των σορών των επιβατών, αλλά και για την εξιχνίαση αυτού του εγκλήματος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον κ. Πούτιν και του ζήτησε να συνοδεύσει τα λόγια με πράξεις εάν πραγματικά εννοεί ότι είναι υπέρ μίας αληθινής και ανεξάρτητης έρευνας. Ο κ. Ομπάμα είπε ότι επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές (…) να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής» του αεροπλάνου.

Υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την τραγωδία και ότι θα λάμψει η αλήθεια.

Υπογράμμισε ότι αν η Μόσχα δεν τερματίσει την υποστήριξή της προς τους ρωσόφωνους αντάρτες, η απομόνωση της θα γίνει ακόμα χειρότερη και θα υποστεί μεγαλύτερο κόστος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Λευκός Οίκος και οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν νέο πακέτο κυρώσεων.

Εκανε εντύπωση πάντως ο ήρεμος τόνος του Προέδρου Ομπάμα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει τρία μεγάλα ανοικτά μέτωπα, στην Ουκρανία, στη Γάζα, στη Συρία και στο Ιράκ, όπου οι τρομοκράτες επικρατούν σε αρκετά σημεία της χώρας, ενώ ο Ασαντ φαίνεται να αναδεικνύεται νικητής του εμφυλίου. Η κατάσταση σ’ όλα αυτά τα μέτωπα είναι άκρως αρνητική για τον Αμερικανό πρόεδρο, που ελπίζει γρήγορη εκεχειρία στη Γάζα, μία κάποια συνεννόηση με τον κ. Πούτιν για την Ουκρανία.

Για το ίδιο θέμα το Γαλλικό Πρακτορείο, το πρακτορείο Reuters, και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετέδωσαν:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας ώστε να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Ντονέτσκ.

Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι αντάρτες δεν επιτρέπουν στους επιθεωρητές να προσεγγίσουν το σημείο όπου έπεσε το Μπόινγκ 777 και μάλιστα κατά διαστήματα πυροβολούν στον αέρα. “Τι προσπαθούν να κρύψουν;” διερωτήθηκε.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Πούτιν και η Ρωσία έχουν ευθύνη να πείσουν τους αυτονομιστές να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να την παρακωλύουν την έρευνα. Υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και, αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Μπόινγκ το χαρακτήρισε “προσβολή” για τις οικογένειες των θυμάτων.

“Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές (…) να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής” της πτήσης ΜΗ17, σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εάν η Ρωσία συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές, τότε το μόνο που θα επιτύχει είναι να απομονωθεί ακόμη περισσότερο και να αυξήσει το κόστος που υφίσταται. Όπως είπε, ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο πρόεδρος Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.

ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είναι καθ’ οδόν για το Κάιρο, θα πιέσει ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

“Προτεραιότητά μας και προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι να πετύχουμε μια εκεχειρία για να βάλουμε τέλος στις μάχες και να σώσουμε τη ζωή αθώων πολιτών, τόσο στη Γάζα όσο και στο Ισραήλ”, είπε ο Ομπάμα μιλώντας στους δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο.

“Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο, τα πάθη είναι οξυμένα ενώ υπάρχουν και σημαντικές δυσκολίες. Παρ’ όλ’ αυτά, ζήτησαν από τον Τζον (Κέρι) να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες”, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ήδη προκαλέσει “σημαντικές ζημιές στις τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς στη Γάζα”.

Τουλάχιστον 530 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 18 στρατιώτες και δύο πολίτες.

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στις επιθέσεις της Χαμάς, όμως υπογράμμισε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα ο αυξανόμενος αριθμός των πολιτών που έχουν πέσει θύματα σε αυτήν τη σύγκρουση.

“Ανησυχούμε πολύ για τον αυξημένο αριθμό των Παλαιστίνιων πολιτών που σκοτώθηκαν και τις απώλειες των Ισραηλινών και για αυτό τώρα θα πρέπει να εστιαστούμε, όπως και η διεθνής κοινότητα, στην επίτευξη μιας εκεχειρίας που θα τερματίσει τη σύγκρουση και τους θανάτους των αθώων πολιτών”, κατέληξε.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ…

Πως δεν έχει ψυχή είχε κατηγορήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει οι δύο ηγέτες το 2011, δημοσίευσε σε άρθρο του το περιοδικό New Yorker.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο περιοδικό σχετικά με την συνάντηση που είχε με τον Πούτιν το 2011, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. «Του είπα, κύριε πρωθυπουργέ κοιτάζω στα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή. Με κοίταξε, χαμογέλασε και είπε ‘Εμείς οι δύο καταλαβαινόμαστε’».

Η εκτίμηση του Μπάιντεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους του νεότερου, ο οποίος είχε δηλώσει μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν το 2001: «Κοίταξα τον άνδρα αυτόν κατάματα, ήμουν σε θέση να δω την ψυχή του».

Τα σχόλια αυτά του Μπάιντεν δημοσιεύθηκαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις εξέφρασαν την οργή τους κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη, την περασμένη εβδομάδα, ενός μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές. Και οι 298 επιβάτες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες κατηγορούν τους αντάρτες για την κατάρριψη του αεροσκάφους και έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να αναλάβει την ευθύνη. Επίσης, έχουν εκφράσει την αποστροφή τους σχετικά με την «κακή διαχείριση των σορών των θυμάτων από τους αντάρτες», στον τόπο της συντριβής.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, μίλησε σχετικά με τη συνάντησή του με Ουκρανούς αξιωματούχους στις αρχές του έτους, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Δεν σκεφτόμαστε πλέον όπως σκεφτόμασταν στον Ψυχρό Πόλεμο, για διάφορους λόγους», δήλωσε στο περιοδικό ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. «Κανείς δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εμάς. Κανείς δεν είναι κοντά. Εκτός από το κάποιος να είναι αρκετά τρελός ώστε να πατήσει ένα κουμπί, δεν υπάρχει τίποτα από στρατιωτικής άποψης που θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν για να αλλάξει ριζικά τα αμερικανικά συμφέροντα».

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, ANA-MPA – Photo via NBC News
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/07/blog-post_1842.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters