Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ!!

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές που γνωρίζουν καλά τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις την επίσκεψη που πραγματοποιεί από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου έως την Τρίτη 5 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στην Αλβανία.

Η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των μάλλον σε θολό τοπίο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΠτΔ, στόχος είναι να αποκτηθεί μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις εν όψει και της θέλησης της γειτονικής χώρας να ενισχύσει την ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε.. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διάθεση της κυβέρνησης Έντι Ράμα να αποδείξει το φιλοευρωπαϊκό της προφίλ θα γίνει παράλληλη προσπάθεια να επιλυθούν σοβαρά διμερή ζητήματα. Με άλλα λόγια από την Ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθεί επιτακτικά, ότι εφόσον η Αλβανία θέλει να μπει σε ουσιαστική ευρωπαϊκή τροχιά πρέπει να «μαζέψει» εθνικιστικούς κύκλους, που συντηρούν αλυτρωτικές βλέψεις, να προωθήσει τα ζητήματα του καθορισμού της ΑΟΖ αλλά και να συμβάλλει στη στήριξη της μειονότητας.

Ο κ. Παπούλιας που θα συνοδεύεται κι από τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ. Μανιάτη, τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Α/ Γεροντόπουλο θα συναντηθεί την Δευτέρα με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας ενώ την Τρίτη θα μεταβεί με ελικόπτερο από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο όπου θα περιοδεύσει σε περιοχές όπου ζει η ελληνική μειονότητα, αλλά και στους ιστορικούς τόπους μνήμης ενώ θα θέσει και πάλι το ζήτημα ολοκλήρωσης της συλλογής των οστών των ηρώων του Αλβανικού Έπους.

Η ΑΟΖ στο επίκεντρο


Ο κ. Παπούλιας που θεωρείται ο αρχιτέκτων της Ελληνοαλβανικής φιλίας, καθώς ο ίδιος άνοιξε τα σύνορα τη δεκαετία του ’90 ως υπουργός εξωτερικών αναμένεται να αξιοποιήσει το κύρος του ώστε να πείσει την νέα Αλβανική ηγεσία ότι θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει διάθεση καλής γειτονίας μακριά από … κυβιστήσεις.

Σημειώνεται, ότι, τελευταία, εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας με τους οποίους «φλερτάρει» κατά το δοκούν η νέα ηγεσία έχουν φέρει στο προσκήνιο ένα «ακυρωμένο» λόγω κομουνιστικού καθεστώτος ψήφισμα της φιλομουσολινικής Αλβανικής βουλής του 1939 με το οποίο σημειωνόταν ότι θεωρούνταν και Αλβανικές οι Ιταλικές κατακτήσεις, του τότε στρατού κατοχής του Μουσουλίνι. Θέτουν ουσιαστικά εμμέσως και πάλι θέμα Τσαμουριάς και αξιώσεων επί των εδαφών της Θεσπρωτίας κλπ. Μάλιστα ζητούν ως αντάλλαγμα για το «θάψιμο» του εν λόγω θέματος την ψήφιση από την ελληνική Βουλή της άρσης του εμπολέμου που έγινε με απόφαση του Ελληνικού υπ. Εξωτερικών επί Καρόλου Παπούλια τη δεκαετία του ’80!
 
Πίσω βέβαια από τη «φάμπρικα» αυτή της ιστορίας κρύβεται η πρόθεση της Αλβανικής πλευράς να παζαρέψει σκληρά την ΑΟΖ. Εκεί, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν συζητήσεις και πάλι, η Αλβανία ευθυγραμμιζόμενη με …Τουρκικές θέσεις, ζητεί να μην αναγνωριστεί ύπαρξη υφαλοκρηπίδας σε ελληνικής κυριαρχίας βραχονησίδες που βρίσκονται κοντά στην Κέρκυρα. Αυτό έχει περιπλέξει τη διαπραγμάτευση την ώρα που η ανάγκη για καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας είναι επιτακτική καθώς συνδέεται άμεσα με την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ προς την Ιταλία.
Σημειώνεται ότι ο ΤΑΡ, αποτελεί για πολλούς, καταλύτη για τις διμερείς σχέσεις. Αυτό άλλωστε είχε επισημανθεί επανειλημμένα από τα πλέον επίσημα χείλη, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου πρώην υπ. Εξωτερικών και νυν Αμύνης που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Τίρανα.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η αλβανική κυβέρνηση πρίν λίγες ημέρες εννέκρινε, στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή της οικονομικής αυτής βοήθειας.
Η συμφωνία συνεργασίας συνίσταται στην παροχή, από την τουρκική πλευρά, του ποσού των 1. 137.500 $ για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή βοήθειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κουτσοβας στη νότια Αλβανία.

Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων για έρευνες υδργοναναθράκων


Πάντως οι εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις τοποθετήσεις τους στο Workshop για την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή (Βαλκανική, Αδριατική, Ανατ. Μεσόγειος) το οποίο διοργάνωσε το ΙΕΝΕ τόνισαν ότι για να υπάρξει success story στην έρευνα υδρογονανθράκων, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού και νομικού καθεστώτος, η λήψη αποφάσεων και η επίτευξη στόχων με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, καθώς και η σταθερότητα στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες. Μάλιστα ο ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Εnergean Oil and Gas, χαρακτήρισε ως αντικίνητρα για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, λειτουργούν:
-η έλλειψη υποδομών
-η απουσία επαρκούς ενημέρωσης της κοινής γνώμης
- οι περιορισμοί που προκύπτουν με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη κυρίως λόγω των εξελίξεων γύρω από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Κύπρο και στο Ισραήλ
-οι δυσκολίες στη διασφάλιση χρηματοδότησης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Μ. Ρήγας: Τα αντικίνητρα για τις επενδύσεις


"Σταματήστε να μιλάτε και να ανακοινώνετε και αρχίστε να δράτε!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Αφρικής συντελείται μια πραγματική κοσμογονία στον χώρο, με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις να είναι συνεχείς και ιδιαίτερα αξιόλογες.

"Την ίδια ώρα, η χώρα μας όχι μόνο δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά αντίθετα φέρνει προσκόμματα στην υπάρχουσα δραστηριότητα και, επιπλέον, καθυστερεί δραματικά να ολοκληρώσει διαδικασίες, όπως ο γύρος παραχωρήσεων για τα Ιωάννινα, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Κατάκολο, ο οποίος έχει ήδη διαρκέσει 22 μήνες, χωρίς να διαφαίνεται ο χρόνος υπογραφής και θέσης σε ισχύ των συμβάσεων με τους επενδυτές.

Στάθηκε, ακόμη, στη σημασία που έχει η στελέχωση του νέου Ελληνικού Φορέα Διαχείρισης Υδρογονανθράκων με πεπειραμένο και ανταγωνιστικό στην αγορά προσωπικό, η έγκαιρη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών, η διαφάνεια στη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των προσφορών στους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις περιοχών όπως και η τήρηση των προθεσμιών που εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους φορείς για τις διαδικασίες.

Τέλος, ο κ. Hank David, διευθυντής ανάπτυξης της Energean Oil & Gas, εκτίμησε ότι η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές ενδείξεις που συνηγορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων. Χαρακτήρισε την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ως υποερευνημένη, παρόλο που γειτονικές περιοχές περιέχουν αποδεδειγμένες δομές υδρογονανθράκων, δίνοντας μάλιστα και σημαντική παραγωγική δραστηριότητα. Ειδικότερα δε για τα Ιωάννινα, όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες, μετά την υπογραφή και επικύρωση της σύμβασης, ανέφερε ότι υπάρχουν προφανείς ομοιότητες με το πεδίο φυσικού αερίου στο Δέλβινο, το Delvina Gas, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη με παραγωγή από δύο γεωτρήσεις αυτήν περίοδο.

"Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχουν πραγματοποιηθεί δισδιάστατες σεισμικές έρευνες 1.500 τ.χλμ. και μόνο μία γεώτρηση, το 2001. Οι αναλογίες προς τις γειτονικές περιοχές, η διαμόρφωση της γεωλογίας του εδάφους καθώς και οι επιφανειακές εμφανίσεις πετρελαίου παραπέμπουν στην προοπτική εντοπισμού αξιόλογων αποθεμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, ως ιδιαίτερα δύσκολη και υψηλού κόστους την ερευνητική προσπάθεια, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανή και η ύπαρξη ποσοτήτων υδρόθειου στα όποια κοιτάσματα.





πηγή 

http://news-cobra.blogspot.gr/2013/11/blog-post_7733.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters