Τρίτη 23 Απριλίου 2013

“Στάδια της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Eίναι εν εξελίξει ένα νέο στάδιο της σήμερα;”

ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ

7ο συνέδριο

“ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ”

Ιωαννίδης Α. – Μαυρουδέας Στ.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τμήμα Οικονομικών

Σ.απ.γαλ. Αυτό είναι το δεύτερο άρθρο (μελέτη-δοκίμιο-ομιλία) που είπα ότι θα αναδημοσιεύσω

στην προσπάθεια να εξηγηθεί και να αναλυθεί σήμερα, ο καπιταλισμός στην Ελλάδα,αλλά και αλλού.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2011.

Κρατήστε την στο αρχείο σας και διαβάστε την με την ησυχία σας.

Τη σελίδα του καθηγητή Μαυρουδέα, καλό είναι να την επισκέφτεστε που και πού…ασχέτως πολιτικών αντιλήψεων και πεποιθήσεων.
Περίληψη

Η εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος, όπως των περισσότερων κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων, χαρακτηρίζεται από διακριτές περιόδους-στάδια. Τα στάδια αυτά αποτυπώνουν μετασχηματισμούς των βασικών θεμελιακών σχέσεων του συστήματος που, χωρίς να το ανατρέπουν, διαφοροποιούν όλες σχεδόν τις κεντρικές λειτουργίες του.

Οι τάσεις που οδηγούν στους μετασχηματισμούς αυτούς απορρέουν από αντιφάσεις των βασικών θεμελιακών σχέσεων του συστήματος – της σχέσης-κεφάλαιο (capital relation) – και γι’ αυτό αποτελούν γενικές τάσεις του καπιταλιστικού συστήματος που υπερβαίνουν τις ιδιομορφίες επιμέρους καπιταλιστικών κοινωνιών.

Κατά συνέπεια, η περιοδολόγηση πρέπει να διεξαχθεί στο επίπεδο ανάλυσης του κοινωνικού τρόπου παραγωγής. Βασικό κριτήριο της διάκρισης σταδίων στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής είναι οι διαδικασίες – σχέσεις παραγωγής και ιδιοποίησης υπεραξίας σε συνδυασμό με τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης της παραγωγής. Διακρίνονται τρία στάδια του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής:

(α) ο καπιταλισμός του ελεύθερου ανταγωνισμού (μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα)

(β) ο μονοπωλιακός καπιταλισμός που διαιρείται σε δύο υπο-περιόδους: 1) την μονοπωλιακή φάση (σημαδευμένη από την κρίση του 1929 και μία ταραχώδη περίοδο μετάβασης μέχρι τον 2ο Παγκ. Πόλεμο) και, 2) την κρατικο-μονοπωλιακή φάση (από το τέλος του 2ου Παγκ. Πολέμου μέχρι την κρίση του 1973).

(γ) μετά την κρίση του 1973 ανοίγει ένα νέο στάδιο του κεφαλαικρατικού τρόπου παραγωγής

Ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός έχει ακολουθήσει την προαναφερθείσα πορεία εξελίξεις, αν και χαρακτηρίσθηκε από σημαντικές ιδιομορφίες και χρονικές υστερήσεις όσον αφορά τα δύο πρώτα στάδια. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι το υπό συγκρότηση σημερινό στάδιο δεν παρουσιάζει ούτε αξιοσημείωτες χρονικές υστερήσεις ούτε σημαντικές ιδιαιτερότητες με το γενικό μοντέλο και την περίπου ομοιόμορφη εμπειρική έκφραση του στις αναπτυγμένες δυτικές καπιταλιστικές κοινωνίες.

Η αναδιάρθρωση της σφαίρας της παραγωγής (με την αναβάθμιση των διαδικασιών εξαγωγής τόσο σχετικής αλλά επίσης, ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, και απόλυτης υπεραξίας) και οι συνακόλουθοι μετασχηματισμοί των διαδικασιών κοινωνικοποίησης της παραγωγής οδηγούν σε ρηξικέλευθες αλλαγές στις διαδικασίες διανομής εισοδήματος, στην μορφή εκδήλωσης των κρισιακών τάσεων, στις πολιτικές σχέσεις κλπ. Οι μετασχηματισμοί αυτοί απαιτούν ένα νέο πρόγραμμα αντίστασης και πάλης του κόσμου της εργασίας.

I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η συνέχεια εδώ 

http://eleftheriskepsii.blogspot.gr/2013/04/e_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Next previous home

Αναζήτηση στο ιστολόγιο

-------\ KRYON IN HELLENIC /-------

-------\ KRYON  IN  HELLENIC /-------
Ο Κρύων της Μαγνητικής Υπηρεσίας... Συστήνεται απλώς σαν βοηθός από την άλλη πλευρά του «πέπλου της δυαδικότητας», χωρίς υλική μορφή ή γένος. Διαμέσου του Λη Κάρολ, αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που συμβαίνουν στη Γη και τους Ανθρώπους αυτή την εποχή.

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------

------------\Αλκυόν Πλειάδες/-------------
Σκοπός μας είναι να επιστήσουμε την προσοχή γύρω από την ανάγκη να προετοιμαστούμε γι' αυτό το μεγάλο αστρικό γεγονός, του οποίου η ενέργεια ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή στον πλανήτη μας μέσα από φωτεινά φαινόμενα, όμορφες λάμψεις, την παράξενη παθητική συμπεριφορά του ήλιου, αύξηση των εμφανίσεων μετεωριτών, διακοπών ρεύματος.. όλα αυτά είναι ενδείξεις της επικείμενης άφιξης της τεράστιας ηλεκτρομαγνητικής του ζώνης η οποία είναι φορτισμένη με φωτονικά σωματίδια, και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι επισκεπτεσ μας στον κοσμο απο 12-10-2010

free counters